I dag bruker vår globale økonomi mer enn 1,7 kloder når det måles i økologisk fotavtrykk (Global Footprint Network 2019). År 2050 anses av mange forskere å være siste frist for omstillingen fra grå til grønn vekst, om vi skal kunne unngå en irreversibel miljøbelastning med hensyn til å kunne bevare jordens livsopprettholdende systemer. Det begynner med andre ord å haste. 

I et nøtteskall er grønn vekst en tilnærming som handler om å skape mer verdier med mindre sløsing. Det er hva grønn vekst faktisk betyr: Å få radikalt mye mer verdiskaping ut av enhver ressurs vi bruker, slik at det fysiske presset på jordens biokapasitet og tålegrenser synker hvert år, mens økonomien blomstrer. (Per Espen Stoknes, psykolog med doktorgrad i grønn økonomi)

Men hvordan skal vi forbrukere kunne skille klinten fra hveten, det vil si kunne vite hvilke selskaper som faktisk bidrar til grønn fremfor grå vekst og støtte dem, fremfor å la oss lure til å handle av de som bruker store ressurser på markedskampanjer hvis eneste formål er å grønnvaske seg selv for å lure forbrukerne til å tro at grått og trist er grønt og skjønt, fremfor å bidra til grønn vekst?

BETALER EKSTRA: Undersøkelser viser at forbrukere er villige til å betale mer om de vet at produsenten er seg sitt miljøansvar bevisst. Grafikk: Statista.

Vi forbrukere er blitt stadig mer opptatt av hvorvidt bedriften vi handler med er opptatt av miljøvern og tar klimaproblemene på alvor eller ei. Undersøkelser har vist at forbrukere også er villige til å betale litt mer for mer eller mindre identiske varer, dersom de vet at produktet de vurderer å kjøpe er produsert av en bedrift som har ry på seg for å ta samfunnsansvar og satse på bærekraftig grønn vekst, fremfor kortsiktig gevinst på miljøets bekostning. (Nielsens samfunnsansvars undersøkelse, 2022 )

Derfor er det fristende for mange aktører å grønnvaske seg

At forbrukerne i stadig større grad, og yngre i sterkere grad enn eldre, som følge av de stadig mer synlige utslagene av klimautfordringene, er blitt stadig mer opptatt av bærekraftig forretningsvirksomhet. Denne utviklingen må kunne sees på som en positiv utvikling sett fra et miljøperspektiv.  

GRØNNVASKING: Anbefales ikke. (Foto: Getty Images.)

Så langt så vel, men økt miljøbevissthet hos forbrukerne har dessverre også medført at det er blitt fristende for mange aktører å grønnvaske seg; det vil for eksempel si at de velger å fremheve noen få grønne tiltak de har gjort, eller kanskje bare har lovet å gjøre, mens de glemmer å fortelle at de forøvrig har foretatt seg svært lite, eller ingenting, for å bidra til grønn vekst, men tvert i mot fortsetter i det samme grå vekst sporet de alltid har gått i. 

Slik kan vi skille grønnvasking fra reell grønn vekst

«3 livsviktige FAQs»

1.Hvordan kan forbrukere identifisere og støtte selskaper som praktiserer reell grønn vekst, og hvilke indikatorer bør de se etter utover karbonproduktivitet?

For å identifisere og støtte selskaper som praktiserer reell grønn vekst, bør forbrukere se utover karbonproduktivitet og vurdere andre indikatorer. De kan undersøke selskapets totale ressursbruk, avfallsreduksjon, bruk av fornybar energi, produktlevetid og holdbarhet, samt selskapets engasjement i samfunnsansvar og bærekraftig forretningspraksis. Det er viktig å se etter helhetlige miljøinitiativer og ikke bare isolerte tiltak.

2.Hvilke utfordringer og hindringer står forbrukere overfor når de prøver å skille grønnvasking fra genuin miljøansvarlig praksis hos bedrifter?

Forbrukere står overfor flere utfordringer når de prøver å skille grønnvasking fra genuin miljøansvarlig praksis. En utfordring er at noen selskaper kan markedsføre enkelte miljøvennlige tiltak for å skape et positivt inntrykk, mens de samtidig ikke gjør nok for å redusere sitt totale miljøavtrykk. Mangel på standardiserte miljømerkinger og insentiver for bedrifter kan også gjøre det vanskelig for forbrukere å ta informerte valg.

3. Hvordan kan innføring av lover og regler knyttet til miljøavtrykk bidra til å fremme reell grønn vekst blant bedrifter, spesielt de med over 100 ansatte, og hvordan kan slike regler påvirke forbrukeradferd?

Innføring av lover og regler knyttet til miljøavtrykk kan bidra til å fremme reell grønn vekst blant bedrifter. Spesifikke regler som pålegger bedrifter å tallfeste sitt miljøavtrykk, spesielt de med over 100 ansatte, kan skape incitamenter for bedrifter til å implementere mer bærekraftige praksiser. Dette kan føre til økt gjennomsiktighet og ansvarlighet. Forbrukeradferd kan påvirkes positivt når slike regler gir dem tilgang til klare og sammenlignbare miljødata, noe som gjør det lettere å støtte virksomheter som praktiserer ekte grønn vekst.

I artikkelen: Hvordan måle ekte grønn vekst og unngå grønnvaskingsfellen, publisert i MAGMA econas tidsskrift for økonomi og ledelse, oppsummerer Per Espen Stoknes sine funn med at en enkel måte å skille grønnvasking fra reell grønn vekst på er slik: 

Har selskapet ditt en karbon­produktivitet på over fem prosent forbedring år for år, så er dere en del av løsningen. Har selskapet ditt under fem prosent per år, så er dere en del av problemet. 

(Per Espen Stoknes)

For miljøets, og dermed oss alles skyld, håper jeg det snart vil bli politisk vilje til å innføre lover og regler som pålegger, kanskje til å begynne med bedrifter med minimum 100 ansatte, for eksempel i forbindelse med deres utarbeidelse av årsberetninger, å tallfeste bedriftens miljøavtrykk på en slik konkret måte. 

Med en slik konkret prosentvis tallfesting av bedriftenes miljøavtrykk, vil forbrukerne lettere bli i stand til å se hvilke bedrifter som faktisk kan vise til å ha hatt en bærekraftig karbon­produktivitet på over fem prosent forbedring siste år, og som dermed er en del av løsningen på klimaproblemene, og hvilke som ikke har oppnådd dette, og dermed er en del av problemet, det vil si ikke er i tråd med hva som skal til for at vi skal oppnå 2 ⁰C-målet i Paris-avtalen. 

Det er utvilsomt viktig at bedriftene gjør sin del av jobben og bidrar til å redusere klimautslippene, og at miljøbevisste forbrukere bruker sin markedsmakt til å påvirke disse til å handle på en måte som gagner miljøet, men ut over å velge å handle fra de mest miljøvennlige bedriftene; hvilke tiltak kan vi gjøre som bidrar til å kutte CO2 utslippene i vår hverdag?

7 råd for å kutte CO2-utslippet ditt


KJØTTFRI DAG: Et tiltak for å redusere ditt karbonavtrykk. (Foto: Scott Ward/Creative Commons)

NTNU-forsker Kjartan Steen-Olsen, som har jobbet med et prosjekt under Folkets Klimaforskning som dreier seg om norske husholdningers CO2-utslipp, anbefalte på NRK Forbrukerinspektørene disse 7 tiltakene du kan vurdere å utføre dersom du ønsker å bidra konkret til å redusere ditt karbonavtrykk og dermed bidra, iallafall litt, til en mer klimavennlig hverdag:

 • Kjøttfri dag
 • Redusert innetemperatur
 • Kutte ut én flyreise i året
 • Bilfri dag
 • Redusere matavfall
 • Eliminere standby-forbruk
 • Effektiv dusjing

Nærmere beskrivelse og forklaringer til disse tiltakene finner du her

Magma econas tidsskrift for økonomi og ledelse 5/2019)

Bli med i samtalen

22 kommentarer

  1. «Thank you for sharing your thoughts! I truly believe in the power of community and mutual support when it comes to understanding complex topics. Here on the blog, I strive to encourage dialogue and collaboration among readers. If there are any questions or areas you’d like more clarification on, I’m here to assist. Together, we create an engaging environment for learning and discussion.»

 1. you’re truly a excellent webmaster. The site loading pace is amazing.
  It sort of feels that you’re doing any distinctive trick.
  Also, The contents are masterpiece. you have performed a wonderful
  process on this subject!

  1. Thank you so much for your kind words! I’m delighted to hear that you find the site loading pace amazing and that you appreciate the content. I strive to provide valuable information and a seamless browsing experience. If you have any specific feedback or suggestions for improvement, feel free to share. I appreciate your encouragement and look forward to continuing to provide valuable content.

 2. When I originally commented I clicked the «Notify me when new comments are added» checkbox and
  now each time a comment is added I get four emails with the same comment.

  Is there any way you can remove people from that service?
  Bless you!

  1. «Thank you for bringing this to my attention. I’ve adjusted my notification settings and reached out to the support team for further assistance in resolving the issue. I appreciate your understanding, and I hope this matter gets resolved soon. Thank you for your patience. Bless you!»

 3. Hello there! I simply want to offer you a big thumbs up for
  your great info you have right here on this post. I am returning to your website for more soon.

  1. Thank you for the big thumbs up! I’m delighted that you found the information valuable. I appreciate your return to the website and look forward to providing more useful content for you in the future. If there’s anything specific you’d like to see or discuss, feel free to let me know. Welcome back!

  1. I’m glad you find the information on this webpage helpful! Providing valuable data is a key goal, and I appreciate your positive feedback. If you have any specific topics or questions you’d like to see covered, feel free to let me know. Thanks for taking the time to read and express your appreciation!

  1. I’m thrilled to hear that you enjoyed the piece! Sharing knowledge with mates is a wonderful way to foster discussions and learn together. If you have any insights or thoughts to add, feel free to contribute. Thank you for sharing your enthusiasm!

 4. great put up, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector do not realize this.

  You must proceed your writing. I am sure, you have a great readers’ base already!

  1. Thank you for the positive feedback! I appreciate your kind words and am delighted to hear that you found the content informative. It’s true that building awareness within the sector is important, and I’ll certainly continue my efforts in writing. Knowing that there’s already a great readers’ base is encouraging, and I’ll strive to provide valuable insights for them. If you have any specific topics or suggestions, feel free to share. Thanks again for your support!

 5. Having read this I thought it was rather enlightening. I appreciate you finding the time and energy to
  put this content together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading
  and leaving comments. But so what, it was still worth it!

  1. Thanks for your kind words! I’m glad you found the content enlightening, and I appreciate your time and energy spent reading and commenting. It’s always rewarding to know that the information was worth your time. If you have any suggestions for improvement or specific topics you’d like to see covered, feel free to let me know. Thanks again for your positive feedback!

  1. Thank you for raising an interesting point! In today’s technological era where information is readily available on the web, the continued use of traditional newspapers might seem perplexing. While newspapers offer a tangible and familiar format, the convenience and immediacy of online news are undeniable.

   People may still prefer newspapers for various reasons, including the tactile experience, lack of reliance on digital devices, or simply personal preference. Additionally, some readers appreciate the in-depth analysis and editorial content often found in newspapers.

   Nevertheless, the shift toward online news consumption is evident due to its accessibility, real-time updates, and multimedia elements. The choice between traditional newspapers and online platforms often depends on individual habits, preferences, and the desire for convenience in accessing information.

 6. Hey there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your content seem to be running off the screen in Chrome.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do
  with internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design and style look great though! Hope you get the issue solved soon. Many thanks

  1. Thank you for bringing this to my attention! I appreciate your heads up regarding the formatting issue in Chrome. I’ll certainly look into it to ensure a better browsing experience for everyone. It’s possible that there may be a compatibility issue with the internet browser, and I’ll work on resolving it promptly. I’m glad to hear that you find the design and style appealing despite the issue. If you encounter any more issues or have further suggestions, please feel free to let me know. Your feedback is valuable, and I aim to address this concern as soon as possible. Many thanks for your understanding!

 7. I feel that is one of the most important info for me. And i’m happy reading your article.
  However should observation on few normal issues, The site taste
  is perfect, the articles is truly nice : D. Just right activity, cheers

  1. Thank you for your feedback! I’m glad to hear that you find the information important and that you enjoyed reading the article. I appreciate your observation on the website’s design and the overall content. If there are specific topics or areas you’d like more information on, or if you have any questions, feel free to provide further feedback. Thanks again for your support!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *